Bani de rezerva. Intotdeauna sa avem bani “sub perna”

Bani de economii

Banii de economii sunt ca de vis pentru unele persoane. Asta deoarece cheltuitul banilor este cea mai importanta activitate, de parca ar fi o mancarime la degete si nu stau banii prea mult in portofel.

Visul de a avea bani pusi de-o parte este irealizabil pentru multi oameni. Dar de ce sa fie asa daca putem sa ne punem banii “la soseta”? Ar trebui sa fim capabili sa punem bani de economii.

Oricine poate pune bani de rezerva. Sau aproape oricine, exceptandu-i pe cei terchea-berchea, cei care sunt dusmani cu munca si lenesii care asteapta sa le pice para malaiata.

Insa pentru cei care muncesc, fondul de rezerva poate deveni o realitate. Nu este greu, ba chiar veti fi surprinsi cat de usor este sa punem cateva bancnote deoparte in fiecare luna. Sau pe saptamana, depinde cum face fiecare banii, cum sunteti platiti.

Cum sa facem sa punem banii “la saltea”?

Este simplu. In functie de cat castiga fiecare, trebuie sa ne clarificam cati bani vrem sa punem la fondul de rezerva.

Secretul pusului banilor pentru economii este sa nu sarim calul, sa nu punem prea multi, adica mai multi decat ne permitem.

Suma care trebuie pusa la o parte este cea mai mare problema, la cei mai multi indivizi. Aici este secretul: sa punem deoparte o suma de bani care ne este accesibila si care sa nu ne creeze probleme financiare.

Concret, pentru cei mai multi salariati, dupa parerea mea, suma de economisit nu ar trebui sa fie mai mare de 20% din salariul lunar. Orice trece de acest procent este prea mult de rupt din toti banii de care dispune acea persoana. Ganditi-va ca sunt facturi de platit, mancare de cumparat, unele ciocolate (ocazional, nu obicei) si altele. Adica vreau sa spun ca trebuie sa pastram bani pentru cheltuieli, pentru ceea ce avem de platit in mod curent. Imaginati-va ca am pune deoparte jumatate din salariu, ca deh, vream sa facem marea-cu-sarea si sa fim milionari in euro din economii peste noapte. Cum vom reusi sa mai platim facturile si ce vom ma manca? Nu sarim calul cu economiile si apoi scartaim cu cele necesare traiului de zi cu zi.

Pentru pensionari, probabil ca 10% ar fi ideal de economisit. Pensionarii au bani mai putini, sunt cu medicamente de cumparat in fiecare luna, facturile li se par enorme… ca ei nu au bani suficienti… se plang in fiecare luna ca nu le da Guvernul banii pe care i-ar merita… Asa ca pentru pensionari sa puna deoparte 10% din pensie. Adica, daca vine pensia 1.500 de lei, sa puna la economii 150 de lei. Daca un pensionar are pensia de 2.000 de lei, sa puna la plicul (sau contul bancar) de economii suma de 200 de lei. Si tot asa, intelegeti cum sta treaba.

Ce sa nu facem. Sa ne ferim de asa ceva.

Sa nu facem rate. Nu achizitionam produse prin sistemul ratelor, deoarece vom avea cheltuieli mai mari lunare, trebuind sa adaugam ratele lunare la cheltuielile deja existente. Comerciantul si banca vor adauga comisioane, suma totala pe care o va plati cineva care apeleaza la plati in rate va fi cu mult mai mare decat pretul produsului achizionat cu banii in mana.

Sa nu cheltuim aiurea. Sunt persoane care risipesc banii in mod constant, cumparand fel de fel de nimicuri. Un breloc, o acadea, un pachet de biscuiti si alte maruntisuri ne costa destui bani daca punem pe hartie si intelegem ca am dat ceva pe prostiile de nimicuri luate in fiecare zi daca nu ne abtinem de la a cheltui fara cap.

Mancarea facuta acasa este mai sanatoasa, ai ieftina si mai buna. Mancarea fast food este gustoasa si poate ca ne permitem sa comandam o data sau de doua ori. Insa obiceiul de a cumpara la fiecare doua sau trei zile este daunator din punct de vedere financiar, la care adaugam efectele asupra sanatatii.

Concluzii cu privire la economisirea banilor

Prin urmare, toti putem sa punem bani pentru zile negre. Oricat de putini ni s-ar parea, banii pe care ii punem “la soseta” vor fi acolo si ne vom putea bucura de ei la nevoie.

Obiceiul se formeaza. Daca salvam bani luna asta, iar luna viitoare zicem ca “eh, lasa”, atunci ati pierdut “lupta”. Asa ca obiceiul de a pune bani deoparte este o lupta cu noi insine.

Spor la bani si la economii!

One thought on “Bani de rezerva. Intotdeauna sa avem bani “sub perna”

  1. Așa este, ai mare dreptate. Insa este dificil să ne educam să punem bani la saltea in mod regulat. O facem o data sau de doua ori, după care uitam sau ne găsim altceva de făcut, cumpărat. Și gata s-au dus banii.

Leave a Reply